Arxius i biblioteques

Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona

L’arxiu Capitular està instal·lat sobre dues de les naus del claustre i està obert als investigadors. S’hi accedeix per la capella de Santa Llúcia, en el claustre, per mitjà d’un ascensor. En aquest centre valuosíssim, s’hi guarden diversos papirs (s. V-VIII), uns 200 còdexs (el més antic és del segle VIII), un centenar d’incunables, més de 40.000 pergamins (s. IX-XVII) i la voluminosa col·lecció de documents de les institucions que a través dels segles s’han albergat a la Catedral, i d’algunes entitats i particulars. A remarcar el fons d’Esposalles que va de 1451 a 1905 i conté centenars de milers de noms de persones ubicades a l’espai geogràfic de l’antic bisbat de Barcelona, que són una font de primer ordre per estudis genealògics i socials.

Arxiu Diocesà, Arxiu Capitular de la Catedral i Biblioteca diocesana del Seminari de Girona

gironaL’Arxiu diocesà conserva la memòria documental de la diòcesi de Girona des del segle IX fins a l’actualitat. Està en primer lloc al servei dels organismes i institucions de la diòcesi per a ajudar especialment la seva gestió administrativa i, també, al servei dels investigadors com una col·laboració de l’Església a la cultura de la nostra societat.

Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic

VicL’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic és un conjunt documental i bibliogràfic singular pel seu volum i el seu abast cronològic. Conté la documentació generada al llarg de dotze segles per les institucions eclesiàstiques del bisbat de Vic, i d’altres fons no eclesiàstics de gran significació que ha anat aplegant al llarg del temps, referits tots ells al territori del bisbat. Conté també la Biblioteca Episcopal, que destaca pel volum dels seus fons i per la seva antiguitat, amb prop de 200 incunables i més de 300 manuscrits des del segle VIII. Això i el fet que ha estat un dels centres cabdals en la cultura catalana moderna confereixen a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic una especial rellevància i projecció, tant a nivell nacional com internacional.